Zakaj ravno spletna aplikacija?

Živimo v času vsesplošne povezanosti vseh naših naprav. Uporabniki želijo imeti neomejen dostop do fotografij, videov in aplikacij, kar pa pomeni, da jim moramo slediti tudi mi in jim vse to tudi ponuditi.

A v teoriji vse zveni lažje, kot je v resnici. Svet namreč sestavlja neskončno število naprav – vsaka s svojo resolucijo, vrsto zaslona, tehničnimi zmožnostmi in operacijskimi sistemi.

Več kot le ena aplikacija

Za doseganje tako raznolikih naprav so se razvijalci največkrat poslužili izdelave t. i. “native” aplikacij, kjer je vsaka aplikacija izdelana za točno določeno platformo oz. napravo. Ta sistem je sicer uspešen, saj je bil napravi posameznika popolnoma prilagojen – imel pa je kljub temu nekaj večjih pomanjkljivosti.

Ker je bilo treba znotraj razvoja nove aplikacije treba za prav vsako platformo ustvariti svojo verzijo aplikacije, je bila razvojna doba izjemno dolga. Cilj je bil seveda pokriti vse sisteme, od Androida do MacOS, kar pa je skupaj naneslo na razvoj več različnih aplikacij. Zaradi takšnih obremenitev niso trpeli le izvajalci, temveč tudi končni uporabniki. Ti so na svojo napravo lahko naložili le aplikacijo, ki je ustrezala platformi – lastniki več različnih naprav pa so zato potrebovali tudi več različic aplikacij.

Zgodba pa se tukaj šele začne. Vsi vemo, da se aplikacije nenehno razvijajo, izpopolnjujejo in popravljajo. Vse te nadgradnje in popravki pa seveda pomenijo tako ponovno izdelavo nešteto različnih aplikacij za vsak sistem posebej kot tudi ponovno nalaganje za napravo primerne novejše aplikacije s strani uporabnika.

Nova pot: spletna aplikacija

Položaj se je zdel dokaj neizhoden – dokler se aplikacije niso prenesle na splet.
Spletne aplikacije se za razliko od “native” aplikacije nahajajo v spletnem brskalniku, kar pomeni, da uporabniki do nje veliko lažje dostopajo – vse, kar morajo narediti, je vnesti pravi spletni naslov in že jo lahko uporabljajo.

Ker se aplikacija ne nahaja fizično na telefonu, jo razvijalci lahko kadarkoli posodobijo in popravijo, kar pomeni, da je aplikacija vedno posodobljena – ne glede na vrsto naprave uporabnika. S spletno aplikacijo zato dolgoročno gledano ne prihranimo le na času, temveč tudi na stroških izdelave – dovolj je namreč, če izdelamo le eno aplikacijo.

Kaj pa varnost podatkov?

Čeprav je vprašanje o varnosti podatkov na spletu logično, je treba vedeti, da se spletna aplikacija, kljub temu, da se nahaja na spletu, precej razlikuje od spletne strani. Za razliko od spletne strani se za uporabo spletne aplikacije uporabljajo namenski strežniki, ki ponujajo višjo varnost podatkov – za aplikacijo Konfigurator tako npr. uporabljamo najzanesljivejšo strežniško arhitekturo Amazon AWS, kjer se strežniki ne morejo zasičiti zaradi prevelike uporabe. Preventivno redno izvajamo tudi nadzor nad strežniki in tako ohranjamo najboljše delovanje in uporabniško izkušnjo, poleg izdelave varnostnih kopij, ki vaše podatke ohranjajo varne, pa pokrivamo tudi naprednejše varnostne zahteve.

This post is also available in: EN DE

Nazaj na vse prispevke